Οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης

Εξετάζουμε τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις στρατηγικές διαχείρισης αυτών των διακυμάνσεων

Είναι γνωστό ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητα .

Ωστόσο πολλά στοιχεία τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν ότι εκτός από την μέση αρτηριακή πίεση και οι σημαντικές διακυμάνσεις της κατά την διάρκεια της ημέρας, ή σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από μήνες έως χρόνια, έχουν μεγάλη σημασία και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων .

Οι διακυμάνσεις είναι φυσιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με πολλούς ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες όπως το νευρικό σύστημα ,η σωματική δραστηριότητα ,ο ύπνος ,το περιβάλλον και τα συναισθηματικά ερεθίσματα .

Είναι γνωστό ,παραδείγματος χάριν, ότι τον χειμώνα με το κρύο ,η αρτηριακή πίεση αυξάνεται ,όπως μειώνεται το βράδυ κατά την διάρκεια του ύπνου . Η ηλικία του ασθενούς και η συμμόρφωση του στην φαρμακευτική αγωγή έχουν επίσης μεγάλη σημασία . Οι ηλικιωμένοι ασθενείς καθώς και όσοι δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους , έχουν περισσότερες διακυμάνσεις και κινδυνεύουν περισσότερο .

Σε ιατρικές μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι ορισμένα φάρμακα είναι καλύτερα στο να ρυθμίζουν όχι μόνο την αρτηριακή πίεση ,αλλά και να περιορίζουν σημαντικά τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και γι’αυτό πρέπει να προτιμούνται .

Ελάτε σε επικοινωνία

Θέλετε να συζητήσετε την καρδιακή σας υγεία ή να κλείσετε ένα ραντεβού; Επικοινωνήστε μαζί μας και αφήστε μας να επενδύσουμε στην υγεία της καρδιάς σας.

© Μανώλης Αλιφιεράκης 2023 | all rights reserved. website by Domi