Διατροφή και υγεία

Είναι ζήτημα μείζων σημασίας να ακολουθεί κανείς μία υγιεινή διατροφή η οποία να συμβάλλει στην προάσπιση της υγείας

Όσες φορές και αν το πούμε, φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η σημασία της διατροφής στην υγεία μας . Ο πιο σημαντικός παράγοντας για καλή υγεία είναι η διατροφή μας. Περισσότερο από την σωματική δραστηριότητα η οποία έχει και αυτή τη σημασία της , την ψυχολογική ένταση ,την κληρονομικότητα ,το περιβάλλον …… Το γεγονός αυτό έγινε κατανοητό στην Κρήτη ,όπου ήδη από το 1948 μελετήθηκε ο τύπος διατροφής των κρητικών σε σχέση με την καλή τους υγεία και την μακροβιότητα .

Επιβεβαιώθηκε επιστημονικά το 1994 με την μελέτη στην περιοχή της γαλλικής Lyon ,η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό Lancet . Το πρότυπο της υγιεινής διατροφής ονομάσθηκε παγκοσμίως κρητική διατροφή και ο μεταγενέστερος όρος μεσογειακή δεν αποδίδει την πραγματικότητα και είναι αντιεπιστημονικός στο πλαίσιο της αγγλοσαξονικής πολιτικής ορθότητας προς εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων .

Τα "πρέπει" και τα "δεν πρέπει" μιας σωστής Κρητικής διατροφής:

1.

Τρώτε άφθονες φυτικές και στην φυσική τους μορφή τροφές, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, σπανάκι κλπ. Αποφεύγετε λαχανικά παρασκευασμένα σε βούτυρο ή κρεμώδη σάλτσες.

2.

Τρώτε ολικής άλεσης , με άφθονες ίνες ψωμί και ολικής άλεσης ζυμαρικά. Αποφεύγετε γλυκά, άσπρο ψωμί, μπισκότα, κριτσίνια και γενικά τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

3.

Τρώτε όσο μπορείτε λιγότερα κορεσμένα λίπη. Προτιμήστε κοτόπουλα, άπαχο κόκκινο κρέας, γαλακτερά πτωχά σε λίπος, τυρί σε μέτριες ποσότητες. Αποφεύγετε μπέικον, αλλαντικά, βιομηχανοποιημένα ή λιπαρά κρέατα, ολόπαχα γαλακτερά και παγωτά.

4.

Τρώτε συχνά φρέσκα παχιά ψάρια ,όπως σολωμό, σαρδέλα, πέστροφα, τόνο, σκουμπρί, κολιό κλπ.

5.

Τρώτε συχνά ξηρούς καρπούς κυρίως καρύδια και αμύγδαλα . Αποφεύγετε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

6.

Χρησιμοποιείται ελαιόλαδο. Αποφεύγετε το καλαμποκέλαιο ,ηλιέλαιο, σογέλαιο, όπως και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

7.

Τρώτε συχνά μπιζέλια και όσπρια κάθε είδους.

8.

Πίνετε ένα με δύο ποτηράκια κρασιού την ημέρα προτιμότερο ίσως το κόκκινο κρασί.

9.

Γενικά αποφεύγετε τα fast – food ,τα κατεψυγμένα, τα κράκερς και είδη ζαχαροπλαστικής και οποιοδήποτε παρασκευασμένο με μερικώς υδρογονωμένο λάδι, τρόφιμο.

Ελάτε σε επικοινωνία

Θέλετε να συζητήσετε την καρδιακή σας υγεία ή να κλείσετε ένα ραντεβού; Επικοινωνήστε μαζί μας και αφήστε μας να επενδύσουμε στην υγεία της καρδιάς σας.

© Μανώλης Αλιφιεράκης 2023 | all rights reserved. website by Domi