Οδηγίες για την καλή καρδιαγγειακή υγεία το καλοκαίρι

Για να απολαύσετε ένα υγιές καλοκαίρι, διατηρώντας την καρδιά και τα αγγεία σας σε άριστη κατάσταση

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες να απολαύσουμε τη ζωή στον έξω κόσμο, να ανακαλύψουμε νέες δραστηριότητες και να απολαύσουμε τον ήλιο. Ωστόσο, είναι επίσης μια περίοδος που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι αλλαγές στη ρουτίνα μας μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και τα αγγεία μας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία το καλοκαίρι.

- Φλεβική ανεπάρκεια & ενοχλήσεις στα κάτω άκρα το καλοκαίρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τις πιο ζεστές ημέρες πολλοί άνθρωποι , πιο συχνά οι γυναίκες παραπονούνται για βάρος και πρήξιμο στα πόδια. Μια συνηθισμένη αιτία του προβλήματος αυτού είναι η φλεβική ανεπάρκεια , την οποία εμείς οι καρδιολόγοι μπορούμε να ανιχνεύσουμε εύκολα με την εξέταση των φλεβών ,εφαρμόζοντας την τεχνική υπερηχογραφήματος Doppler ΤRIPLEX. Οφείλεται σε κακή λειτουργία των βαλβίδων που βρίσκονται εντός των φλεβών και βοηθούν στην σωστή κυκλοφορία του αίματος από κάτω προς τα επάνω , κόντρα στην βαρύτητα . Η ζέστη προκαλώντας διεύρυνση των επιφανειακών φλεβών , είναι η αιτία της επιδείνωσης της κακής λειτουργίας των βαλβίδων αυτών . Το πρόβλημα λύνεται εύκολα με οδηγίες για την υγιεινή λειτουργία των φλεβών , με ειδικές ελαστικές κάλτσες και καλσόν αλλά και ειδική φαρμακευτική αγωγή.

- Θερμοκρασία & αρτηριακή υπέρταση

Όπως είναι γνωστό η aρτηριακή πίεση μεταβάλλεται με τις εποχές του χρόνου. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική μείωση της πίεσης τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ζέστης που προκαλεί αγγειοδιαστολή και της εφίδρωσης που είναι αιτία της απώλειας νατρίου και ηλεκτρολυτών. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η μείωση της δόσης των αντιυπερτασικών φαρμάκων ιδιαιτέρως δε των διουρητικών τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντιστρόφως με την πτώση της θερμοκρασίας το φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες , η πίεση αυξάνεται και οι δόσεις των αντιυπερτασικών φαρμάκων αυξάνονται επίσης πάντοτε βέβαια με την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού.

- Λίγα λόγια για το έμφραγμα του Μυοκαρδίου

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση μιας περιοχής του μυοκαρδίου . Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι φυσικά οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά . Η απόφραξη των αρτηριών αυτών τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε μικρές αθηρωματικές πλάκες , οι οποίες δεν ανιχνεύονται εύκολα ακόμα και με την εξέταση της στεφανιογραφίας , είναι μάλιστα άγνωστος ο χρόνος που θα συμβεί το γεγονός, αν και ενοχοποιούνται διάφορες καταστάσεις οι οποίες δημιουργούν στρες στον οργανισμό . Σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται και ένα πλούσιο σε λίπη γεύμα . Εξαιρετικά χρήσιμη είναι η εξέταση της δοκιμασίας κοπώσεως η οποία μπορεί να αποκαλύψει στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία αλλά και το triplex καρωτίδων το οποίο μπορεί να δείξει ύποπτες ανωμαλίες αθηρωμάτωσης στα τοιχώματα των αρτηριών. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ενός εμφράγματος είναι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου , οι οποίοι είναι υπεύθυνοι τόσο για την δημιουργία όσο και για την ρήξη της αθηρωματικής πλάκας που όπως προαναφέρθηκε οδηγεί στην θρόμβωση . Η αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας , η σωστή κρητική αντιθρομβωτική διατροφή ,η διακοπή του καπνίσματος , η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, η απώλεια βάρους ,η σωματική άσκηση καθώς και η σωστή διαχείριση του ψυχολογικού παράγοντα είναι η απλή λύση για την αποφυγή της σοβαρής αυτής παθολογικής κατάστασης . Η τακτική εξέταση στον καρδιολόγο μπορεί να προλάβει το έμφραγμα του μυοκαρδίου μόνον , όταν τηρούνται οι παραπάνω οδηγίες και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή την οποία συστήνουν οι καρδιολόγοι

Ελάτε σε επικοινωνία

Θέλετε να συζητήσετε την καρδιακή σας υγεία ή να κλείσετε ένα ραντεβού; Επικοινωνήστε μαζί μας και αφήστε μας να επενδύσουμε στην υγεία της καρδιάς σας.

© Μανώλης Αλιφιεράκης 2023 | all rights reserved. website by Domi