Οικογενειακό ιστορικό και αθλητισμός

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν αναπτύσσουμε την προσέγγισή μας προς τη φυσική δραστηριότητα

Το οικογενειακό ιστορικό είναι ανεκτίμητης αξίας για την πρόληψη αιφνιδίων καρδιακών περιστατικών σε νέους αθλητές . Οι περισσότερες αιτίες αιφνιδίου θανάτου σε νέους αθλητές οφείλονται σε κληρονομικές παθήσεις και γι’ αυτό το λόγο ο γιατρός πρέπει να ζητήσει με επιμονή στοιχεία της οικογενειακής υγείας . Οι γονείς των νέων παιδιών οφείλουν από μόνοι τους ,να γνωρίζουν τα προβλήματα υγείας στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και να ενημερώνουν τον γιατρό .

1.

Σε υποψία και περαιτέρω έλεγχο πρέπει να οδηγούνται οι αθλητές, οι οποίοι στο οικογενειακό τους περιβάλλον είχαν ένα πρώιμο αιφνίδιο και μη αναμενόμενο θάνατο, πριν από την ηλικία των 50 ετών .

2.

Ακόμη η αναπηρία λόγω καρδιοπάθειας σε στενό συγγενή, πριν από την ηλικία των 55 ετών για τους άντρες ή πριν τα 65 για τις γυναίκες , μας κάνει επιφυλακτικούς .

3.

Άλλες περιπτώσεις με ιστορικό υπερτροφικής ή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ή κάποιες άλλες αρρυθμιογόνες παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή .

Με αυτόν τον απλό τρόπο μπορούν να προληφθούν σοβαρά δραματικά γεγονότα σε νέους ανθρώπους .

Σε ποιές ιατρικές εξετάσεις πρέπει να υποβάλλονται όσοι γυμνάζονται

Η στάση των γιατρών όταν πρόκειται να χορηγήσουν πιστοποιητικό υγείας σε αθλητές ή σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να γυμνάζονται είναι διαφορετική από γιατρό σε γιατρό. Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες φιλοσοφίες η μια πολύ αισιόδοξη που λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αθλούμενων έχει καλό καρδιαγγειακό σύστημα και η άλλη πολύ απαισιόδοξη που θέλει σε κάθε αθλούμενο να ανακαλύψει έναν πιθανό ασθενή.

Οπωσδήποτε το να ανακαλύψουμε όλες τις πιθανές παθήσεις είναι ιατρικώς και οικονομικώς αδύνατον. ΄Ομως είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ορισμένες ανωμαλίες που ευθύνονται για τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια κατά την άθληση.

Η κυριότερη αιτία επεισοδίων μετά την ηλικία των 35 χρονών είναι η στεφανιαία νόσος αθηρωματική πάθηση των αγγείων της καρδιάς που προκαλεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι πιο συχνές αιτίες επεισοδίων για τις ηλικίες κάτω των 35 χρόνων είναι οι υπερτροφικές μυοκαρδιοπάθειες, ανώμαλες παλύνσεις του καρδιακού μυός.

΄Ενας νέος αθλητής ή γυμναζόμενος ο οποίος δεν έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, έχει φυσιολογική κλινική εξέταση και φυσιολογική αρτηριακή πίεση καλό θα είναι να κάνει τουλάχιστον ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα το οποίο είναι αρκετό για να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για τις παραπάνω αναφερόμενες παθήσεις.

Στην περίπτωση που η κλινική εξέταση ή το ηλεκτροκαρδιογράφημα αποκαλύψουν ανωμαλίες, όπως είναι ένα φύσημα κατά την ακρόαση της καρδιάς, ή όταν υπάρχουν καρδιακά επεισόδια στην οικογένεια του εξεταζόμενου προχωρούμε σε άλλες εξετάσεις που είναι υπερηχογράφημα της καρδιάς και η δοκιμασία κοπώσεως.

Η δοκιμασία κοπώσεως στο ποδήλατο ή στον κυλιόμενο τάπητα είναι εξαιρετικής σημασίας εξέταση κυρίως για τους άνδρες και για ηλικίες αθλουμένων μεγαλύτερες των 35 χρόνων όπου αναζητούμε την στεφανιαία νόσο.

Η "δημοφιλής" εξέταση της δοκιμασίας κοπώσεως είναι λοιπόν μια εξέταση που απευθύνεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία αθλουμένους εκείνους που έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου και σε όσους κάνουν σκληρά αθλήματα όπως ο Μαραθώνιος, η άρση βαρών, η πάλη κ.λ.π. Καλό είναι να γίνονται επίσης σε όσους κάνουν υποβρύχιο κολύμπι, ορειβασία και άλλα αθλήματα στα οποία η παραμικρή ανωμαλία κατά την διάρκεια της προσπάθειας μπορεί να είναι καταστροφική.

Σαν συμπέρασμα όσοι γυμνάζονται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ως προς την αποτελεσματικότητα η προληπτική καρδιολογική εξέταση έχει όρια τα οποία χαράσσονται τόσο από τις δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης, όσο και από την σχέση κόστος της εξετάσεως προς όφελος του εξεταζόμενου. Και κάτι ακόμη δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από εκείνον που αθλήται αλλά δεν τηρεί τους άλλους κανόνες της υγιεινής όπως η διακοπή του καπνίσματος και η προσοχή στην διατροφή. Είναι εκείνος που κινδυνεύει περισσότερο ότι κι αν δείξουν οι ιατρικές εξετάσεις.

Ελάτε σε επικοινωνία

Θέλετε να συζητήσετε την καρδιακή σας υγεία ή να κλείσετε ένα ραντεβού; Επικοινωνήστε μαζί μας και αφήστε μας να επενδύσουμε στην υγεία της καρδιάς σας.

© Μανώλης Αλιφιεράκης 2023 | all rights reserved. website by Domi